marți, martie 18, 2025
AcasăGamingCare este cel mai bun SSD pentru gaming in 2019

Care este cel mai bun SSD pentru gaming in 2019

In cazul laptop-urilor in acest moment ai doua optiuni pe care le poti utiliza simultan, fata de trei cum iti poate oferi un PC. Aceste doua optiuni sunt fie SSD m.2 pentru sistem de operare si HDD pentru stocare, fie ambele device-uri de stocare de tip SSD, doar ca unul m.2 PCIe si unul SATA 2.5 inch.

Probabil ca te-ai intrebat la un moment dat daca un SSD te poate ajuta sa ai o experienta de gaming mai buna fata de HDD-urile clasice. La ce te ajuta un SSD si cum poti imbunatati performantele PC-ului tau in vederea unei experiente de gaming mai bune vei afla in cele ce urmeaza.

Ca sa eliminam orice indoiala este necesar sa specific faptul ca un SSD, oricat de performant si de scump ar fi, nu te ajuta sa obtii mai multe frame-uri/secunda in jocuri. Daca vrei sa cresti framerate-ul trebuie sa insisti in zona de placi video, dar si in procesor sau memorie RAM.

La ce ajuta un SSD in experienta de gaming?

Ei bine, am ajuns si la intrebarea principala a acestui articol, iar raspunsul este unul destul de clar: Un SSD performant te va ajuta exponential la viteza de incarcare a sistem-ului de operare, la descarcarea sau uploadarea mai rapida a unor fisiere/jocuri de mare dimensiune.

In ceea ce priveste partea de gaming, un SSD te va ajuta cu siguranta la incarcarea jocurilor. Vei observa ca timpul de incarcare a jocului va fi mult mai rapid fata de HDD-urile clasice.

Au fost facute teste de-a lungul timpului, iar rezultatele au confirmat faptul ca un SDD in sistem fata de un HDD a crescut framerate-ul cu maxim 1-5 cadre/secunde. Asadar am eliminat acest aspect, SSD-ul nu iti va creste viteza cadrelor, de acest capitol se ocupa placa video.

Care sunt cele mai bune SSD-uri pentru gaming in 2019?

Alegere unui SSD a fost intotdeauna o adevarata provocare pentru multi dintre utilizatorii de sisteme pentru gaming si nu numai. Eu de exemplu m-am confruntat cu o problema in care a trebuit sa schimb 3 SSD-uri pana sa il gasesc pe cel compatibil cu laptop-ul meu.

Poti gasi de la SSD-uri SATA de 2.5 inch, pana la SSD-uri M.2, e-SATA sau PCI-e, iar acest fapt te poate incurca in vederea achizitionarii modelului corect.

De departe cel mai apreciat SSD in acest moment este produs de Samsung, iar recomandarea mea este atat pentru Form Factor SATA cat si pentru M.2. Iata cele sase modele de SSD-uri propuse pentru gaming dar si pentru activitati zilnice de birou si multitasking:

1. Samsung 860 EVO, 1TB, 2.5″, SATA III – 824,99 Lei

Capacitate: 1TB | Interfata: SATA 6Gbps | Sequential IO: 550/520MB/s citire/scriere | Random IO: 98K/90K IOPS citire/scriere | Endurance: 300 TBW

2. CRUCIAL MX500, 1TB, 2.5” – 674,99 Lei

Capacitate: 1000GB | Interfata: SATA 6Gbps | Sequential IO: 560/510MB/s citire/scriere | Random IO: 95K/90K IOPS citire/scriere | Endurance: 360 TBW

3. Samsung 860 PRO, 1TB, SATA III, 2.5″ – 1.299,99 Lei

Capacitate: 1024GB | Interfata: SATA 6Gbps | Sequential IO: 560/530MB/s citire/scriere | Random IO: 100K/90K IOPS citire/scriere | Endurance: 1,200 TBW

4. Western Digital Blue 3D, 1TB, 2.5″, SATA III – 661,26 Lei

Capacitate: 2000GB | Interface: SATA 6Gbps | Sequential IO: 560/530MB/s citire/scriere | Random IO: 95K/84K IOPS citire/scriere | Endurance: 500 TBW

5. Gigabyte UD PRO Series, 512GB, 2.5″, SATA III – 400,00 Lei

Capacitate: 512GB | Interface: SATA 6Gbps | Sequential IO: 530/500MB/s citire/scriere | Random IO: 80K/75K IOPS citire/scriere | Endurance: 200 TBW

Toate aceste modele se gasesc acum in magazinele din Romania si pot fi comandate.

Cum pot testa un SSD?

Este adevarat, un SSD iti va face tot sistem-ul sa ruleze mai rapid si mai placut, indiferent de aplicatiile pe care le utilizezi, insa conteaza si pentru gaming in acelasi timp. O incarcare rapida a jocului te poate scuti de secunde bune de asteptat in jocuri mari si pretentioase cum sunt de exemplu Battlefield 1 World of Warcraft.

Cum am mai spus si la inceputul acestui articol, un SSD nu te va ajuta sa ridici framerate-ul PC-ului tau insa te va ajuta cu siguranta in viteza de instalare sau de incarcare a jocurilor, facand din toate acestea un proces mai rapid.

Cand cumperi un SSD trebuie sa fii atent la mai multe aspecte, insa doua sunt mai importante: viteza de scriere/citire si pretul per gigabyte. Restul aspectelor tin de compatibilitate, tip-ul controller-ului sau de tehnologiile cu care vin fiecare SSD.

Cum sa aleg un SSD m.2?

Ei bine, acest tip de SSD creaza cele mai multe probleme cand vine vorba de alegerea potrivita pentru sistemul tau. Exista mai multe tip-uri de SSD-uri m.2, iar spre deosebire de cele SATA 2.5inch, cele m.2 pot fi necompatibile cu anumite sisteme fie ca este vorba de PC sau de Laptop.

De exemplu, in cazul meu cu Lenovo Legion Y520, au mers pe slotul m.2 doar SSD-uri NVMe 2280 care sunt usor diferte fata de cele clasice m.2 SATA prin faptul ca prezinta o altfel de conexiune la pini.

SSD

Ca sa iti dai seama despre ce vorbesc consulta imaginea de mai sus si vezi diferentele. Initial am testat cu un SSD m.2 SATA Intel si nu fost recunoscut de sistem. Am incercat pe rand un Samsung care la fel nu a fost recunoscut, pana am dat de un Patriot Hellfire m.2 NVMe 2280 PCIe X4 care a fost recunoscut instant.

Asadar, in cazul in care ai un PC ai mai multe optiuni de stocare: poti pune SSD PCIe pentru sitemul de operare, SSD SATA 2,5 inch pentru instalare jocuri plus HDD clasic pentru stocare fisiere mari.

In cazul laptop-urilor in acest moment ai doua optiuni pe care le poti utiliza simultan, fata de trei cum iti poate oferi un PC. Aceste doua optiuni sunt fie SSD m.2 pentru sistem de operare si HDD pentru stocare, fie ambele device-uri de stocare de tip SSD, doar ca unul m.2 PCIe si unul SATA 2.5 inch.

Toate aceste fiind spuse iti doresc spor la gaming si mare atentie la ce tip de SSD alegi pentru sistemul tau! Daca ai intrebari nu ezista sa ne intrebi!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular