duminică, noiembrie 10, 2024
AcasăDiverse(P) Cum funcţionează şi cum alegi corect o orteză de mână

(P) Cum funcţionează şi cum alegi corect o orteză de mână

La modul general, ortezele sunt dispozitive care imobilizează sau stabilizează articulațiile. Astfel de dispozitive le sunt foarte utile celor care se confrunta cu poliartrită reumatoidă, o boală reumatismală inflamatorie cu o componentă autoimună care distruge articulațiile. Foarte rar se întâmplă ca poliartrita reumatoidă să nu afecteze şi articulaţiile membrelor superioare – mâini şi încheieturile mâinii.

Orteza de mână și încheieturi este, de fapt, un agent terapeutic de sine stătător, ajutând, între altele, la reducerea inflamaţiei şi a durerii, facilitând mişcarea, corectând deformări şi/sau suplimentând un deficit motor. De regulă, o astfel de orteză este recomandat de purtat pentru o perioadă scurtă de timp pentru a ameliora simptomele.

Ortezele au un rol important în reabilitarea mâinii sau a încheieturii mâinii reumatoide. De asemenea, ajută la atenuarea consecințelor poliartritei reumatoide asupra vieții de zi cu zi, ajutând pacientul să gestioneze parțial situația. Prin urmare, prescrierea, și utilizarea acestora trebuie să fie riguroase. Caracteristicile produsului pot varia în funcție de scopurile și obiectivele terapeutice.

Cum funcționează o orteză de mână?

Există câteva efecte mecanice diferite care pot fi aplicate de o orteză, între acestea şi următoarele:

  • stabilizare: menținerea unei poziții relative de „imobilizare” pentru una sau mai multe articulații;

  • postură: menținerea sau chiar constrângerea unui segment anatomic într-o poziție specifică;

  • compresie: comprimarea țesuturilor pentru a evita expansiunea acestora (compresie rigidă sau elastică);

  • postură în capacitatea maximă a pielii: punerea pielii într-o poziție de întindere maximă printr-o postură statică.

Cum se alege corect orteza de mână

Există două tipuri de orteze: orteze produse în serie și orteze făcute la comandă. Confecționate din țesătură și cu o bară de metal sau de plastic pe suprafața palmară sau dorsală a încheieturii mâinii (sau pe ambele părți), indiferent de tipul lor, este important ca acestea să se potrivească corect, să fie confortabile și să arate bine.

Atunci când se alege o orteză de mână, ar trebui să se țină seama de următoarele criterii: flexibilitate, rigiditate, confort, autoaderență, precizie de turnare, finisare, precum și criterii economice. Confortul, ușurința de întreținere și posibilitatea de modificare (de exemplu, iritarea la punctele de sprijin este un semn că trebuie să fie modificată) sunt criterii importante în alegerea unei orteze.

Confecționate în trecut din ghips, în prezent, ortezele sunt realizate din materiale termoplastice. Mai ușoare, ele sunt, de asemenea, mai potrivite, mai confortabile, mai estetice și pot fi modificate. Pe piață există două categorii principale de materiale termoformabile:

  • Material termoplastic pe țesătură de bumbac: este aerisit, flexibil, se întinde într-o singură direcție, nu se spală, este mai ieftin, dar este dificil de remodelat;

  • Material termoformabil numai din plastic: are o grosime variabilă (de la 1,6 mm la 3,2 mm), poate fi întins în toate direcțiile, poate fi spălat cu apă rece și săpun, este ușor de remodelat, dar este mai scump.

Magazinul online Med-Tehnica.ro propune o ofertă diversificată de orteze atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, cei care au nevoie putând să achiziţioneze accesibil diferite tipuri, între care: orteze de cot din neopren, orteze de cot-încheietura mâinii-mână, orteze de cot- încheietura mâinii-mână -cu abducţie a umărului la 45°-60°, orteze de cot, fără atelă – knitted sau orteze de cot pentru epicondilită, în funcţie de nevoie.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular