Daca aveti un laptop mai vechi probabil ca sunteti destul de frustrat de performantele acestuia, atat in multitasking cat si in diverse jocuri. Totusi, inainte sa va ganditi sa il inlocuiti cu unul nou, puteti incerca sa ii upgradati unele componente. Pentru acest upgrade nu veti avea nevoie de un buget foarte mare, insa performantele laptopului vor fi vizibil imbunatatite, atat prin reducerea timpului de bootare cat si in rularea diferitelor programe sau jocuri.

Memorie RAM

Principalele optiuni de upgrade al unui laptop sunt:

I. Adaugarea sau inlocuirea memoriei RAM

Performatele unui laptop depind in mod direct de viteza si capacitatea de stocare a placutelor de momorie RAM (Random Access Memory) astfel ca un upgrade va putea reduce timpul de transfer a datelor catre procesor. Laptopurile mai vechi permit instalarea a pana la 16 GB de memorie RAM prin utilizarea a doua module de 8 GB sau a 4 de 4 GB. Chiar si un upgrade de la 4 GB la 8 GB de memorie va aduce imbunatatiri semnificative unui laptop mai vechi, iar pentru achizitionarea unui astfel de modul veti avea nevoie de un buget cuprins intre 150 si 400 de lei in functie de frecventa de procesare sau producator.

Pentru a stabili daca puteti adauga alte placute de memorie sau daca trebuie inlocuite cele existente va trebui sa veritificati in tab-ul Performante din Task Manager sau pe site-ul producatorului cate sloturi sunt disponibile si cate sunt folosite si care este frecventa maxima de procesare a modulelor de memorie existente.  Pentru adaugare de memorie RAM va trebui sa achizitionati un modul de memorie compatibil cu cel existent. Pentru aceasta va trebui sa tineti cont atat de tipul modulului de memorie cat si de frecventa de procesare a acestuia:

  • Modulul poate fi de tip DDR2, DDR3 sau DDR4 si va trebui sa achizitionati acelasi tip de memorie cu cea existenta
  • Frecventa de procesare variaza intre 1000 si 2400 mHz pentru cele mai noi placute de memorie. Veti avea nevoie de module de memorie cu frecventa maxima specificata in

Daca doriti sa inlocuiti modulele de memorie existente va trebui doar sa respectati specificatiile producatorului laptopului atat in ceea ce priveste capacitatea memoriei cat si frectventa de lucru a acesteia.

Oferta de module de memorie este foarte variata iar pentru asista in alegerea unor placute performante va vom prezenta in continuare 3 dintre cele mai apreciate modele:

  1. Memorie RAM Kingston ValueRAM, 8GB, DDR4 – Click Aici Pentru A Vedea Cel Mai Bun Pret!

Asa cum reiese si din titlu acest modul de memorie RAM de tip DDR4 produs de Kingston are o capacitate de 8 GB si o frecventa de 2400 MHz, fiind potrivita pentru upgradarea unor laptopuri mai noi care au o memorie RAM de doar 8 GB.

  1. Memorie RAM Kingston 4GB, DDR3 – Click Aici Pentru A Vedea Cel Mai Bun Pret!

Un alt modul de memorie care are reviewuri excelente de la clienti si care se va putea utiliza pentru upgradarea laptopurilor mai vechi este cea cu capacitate de 4 GB produsa de Kingston. Acest modul este de tip DDR3, are o frecventa de 1600 mHz si o garantie de 5 ani oferita de producator.

  1. Memorie RAM Crucial 4GB, DDR3 – Click Aici Pentru A Vedea Cel Mai Bun Pret!

Modulul de memorie cu o capacitate de 4 GB produs de Crucial este o alta optiune buna de upgradare a laptopurilor care suporta memorie de tip DDR3. Frecventa de 1600 MHz, garantia de 5 ani si raportul excelent calitate/pret sunt alte avantaje ale acestui modul de memorie potrivit pentru upgrade-ul laptopurilor sau notebook-urilor cu o vechime de 3-4 ani.

II. Inlocuirea hard disk-ului cu un SSD

Inlocuirea hard disk-ului cu un SSD este o alta solutie de imbunatatire a performantelor unui laptop de generatie mai veche. Un SSD (Solid State Drive) foloseste microcipuri pentru stocarea informatiilor spre deosebire de hard disk-urile clasice care utilizeaza un brat mecanic pentru orice operatiune de citire sau scriere a informatiilor. De aceea, un SSD are viteze superioare de scriere si citire care vor duce la reducerea timpilor de incarcare a programelor sau a sistemului de operare la restartare.

SSD-urile care se pot utiliza pentru upgrade-ul unui laptop mai vechi au un form factor (termen folosit pentru a descrie forma si dimensiunile unor componente) de 2.5 inch si optiuni de conectivitate asemanatoare cu cele ale unui hard disk standard. Alte aspecte importante de care va trebui sa tineti cont in alegerea unui SSD sunt:

  • Capacitatea de stocare – cele mai ieftine modele au o capacitate de stocare de 60 GB iar SSD-urile cele mai scumpe au o capacitate care depaseste 1 TB
  • Controller-ul – este un proceseor care determina viteza de scriere si de citire a SSD-ului. Majoritatea controller-elor ofera o viteza de scriere cuprinsa intre 400 si 550 MB/s in timp ce viteza de citire are de obicei o valoare cuprinsa intre 400 si 750 MB/s

Pentru a prelua informatiile de pe hard disk-ul vechi veti putea sa clonati sistemul de operare impreuna cu toate informatiile si sa il copiati pe SSD sau puteti folosi un rack extern pentru copierea unor anumite informatii dupa ce ati instalat sistemul de operare. Dificultatea inlocuirii hard disk-ului cu un SSD difera de la laptop la laptop insa daca aveti cunostinte minime de hardware ar trebui sa apelati la profesionisti.

Pentru a va ajuta sa alegeti un SSD bun pentru upgrade-ul unui laptop mai vechi va vom prezenta 3 modele care ofera un raport excelent calitate/pret:

  1. SSD Samsung 860 EVO 250 GB – Click Aici Pentru A Vedea Cel Mai Bun Pret!

Acest SSD are o capacitate de stocare buna de 250 GB si viteze excelente de citire si scriere a informatiilor (550 MB/s respectiv 520 MB/s). In plus Samsung garanteaza o durata de utilizare mai extinsa, cantitatea maxima de informatie scrisa fiind de 150 TBW (terabytes written), dublu fata de modelul anterior. SSD-ul poate fi achizitionat la un pret mai mic de 350 de lei, fiind ideal pentru upgradarea unui laptop de generatie mai veche.

  1. SSD Crucial MX500 250GB – Click Aici Pentru A Vedea Cel Mai Bun Pret!

Crucial MX500 este un alt SSD performant care ofera o viteza maxima de citire de 560 MB/s si una de scriere de 510 MB/s. Acest SSD este recomandat si petru gaming, are un pret acceptabil si o garantie extinsa de 5 ani oferita de producator, fiind o alegere excelenta pentru un upgrade.

  1. SSD WD Blue 3D NAND 250GB – Click Aici Pentru A Vedea Cel Mai Bun Pret!

WD Blue 3D NAND este un SSD de ultima generatie care ofera performante excelente de scriere (pana la 550 MB/s) dar si de citire (pana la 525 MB/s). Acest model are o durata estimativa de utilizare de 1.75 milioane de ore si o cantitate maxima de informatie scrisa de 100 TBW si poate fi achizitionat la un pret de aproximativ 300 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.