Pescuitul la feeder este unul antrenant in care se foloseste un cosulet naditor si care poate sa fie practicat atat in iazuri cat si in ape curgatoare. Pentru acesti tip de pescuit veti avea nevoie de o lanseta speciala cu un varf sensibil care se va misca vizibil atunci cand pestele a muscat carligul. Aceste lansete vor trebui testate inainte de achizitionare, insa daca nu sunteti multumiti de oferta din magazine, puteti alege un model vandut retailerii online.
Pentru a va asigura ca veti alege o lanseta buna de feeder va trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte tehnice:
- Tipul lansetei
Ca si in cazul altor lansete de pescuit si cele pentru feeder sunt de doua tipuri:
- Lansete telescopice – sunt mai ieftine si mai usor de utilizat, fiind potrivite pentru pescarii incepatori care nu sunt familiarizati cu pescuitul la feeder
- Lansete articulate – au intre 2 si 4 tronsoane sau sectiuni pe care va trebui sa le imbinati pentru utilizare. In plus aceste lansete au de obicei mai multe varfuri interschimbabile cu sensibilitati diferite pe care le veti putea utiliza in functie de speciile de pesti sau de greutatea acestora.
- Clasa de putere
In functie de greutatea cosuletului naditor care poate fi atasat lansetei, acestea pot fi usoare, medii-grele si grele. Pentru iazurile in care exista pesti mici si veti folosi un naditor usor cu o greutate de maximum 30g, veti avea nevoie de o lanseta usoara. La o lanseta cu putere medie se va putea atasa un naditor cu greutatea maxima de 50 de grame, iar la modelele grele naditorul va putea sa aiba o greutate de cel mult 70 de grame. Pentru iazurile cu pesti mari, exista optiunea de lansete de feeder extra-grele, la care cosuletul naditor va putea sa depaseasca cu mult chiar si 150 de grame.
- Lungimea lansetei
Majoritatea lansetelor pentru feeder au o lungime cuprinsa intre 2 si 4 metri, cele usoare fiind mai scurte iar cele grele si extra grele putand sa atinga o lungime de 6 metri.
- Sensibilitatea varfului
Sensibilitatea varfului va trebui corelata cu puterea lansetei, nefiind indicat sa folositi un varf foarte sensibil pe o lanseta grea deoarece acesta cel mai probabil va ceda. Sensibilitatea este masurata in uncii (oz) iar cifra specificata de producator reprezinta greutatea care va indoi varful la un unghi de 90 de grade.
- Materialele folosite
Majoritatea lansetelor de feeder sunt facute din fibra de carbon si au manere din materiale sintetic sau pluta care asigura o aderenta buna chiar si atunci cand acesta este umed.
- Alte specificatii
Greutatea, lungimea de transport sau producatorul sunt alte specificatii pe care va trebui sa le luati in considerare la achizitia unei lansete de feeder.
Cei mai importanti producatori de lansete de feeder sunt Preston, Baracuda, Cormoran sau Shimano iar in continuare va vom prezenta 3 dintre cele mai bune modele care sunt disponibile si in Romania:
Modelul Equis Super Feeder de la Preston este o lanseta de feeder versatila, fiind potrivita pentru diferite specii de peste cu greutati variate, careia i se va putea atasa un naditor cu greutate maxima de 45 de grame. Acest model este format din doua tronsoane, are o lungime totala de 3.5 metri si una de transport de 1.55 metri. Blancul din fibra optica face ca greutatea totala sa fie de doar 168 g, fiind extrem de usor de manevrat si transportat. Manerul este acoperit cu pluta iar in pret sunt incluse si trei varfuri de rezerva cu o sensibilitate cuprinsa intre 0.75 si 1.5 oz.
Un alt model excelent de lanseta feeder este Absolute Feeder produs de Baracuda care este formata din 3 tronsoane cu o lungime totala de 3.9 metri. Inovatia acestei lansete este faptul ca in loc sa se inlocuiasca doar varful se inlocuieste ultimul tronson cu totul, in pachet fiind incluse 4 variante cu o sensibilitate cuprinsa intre 2 si 5 oz. Lanseta este din carbon cu maner din pluta si are o greutate care variaza intre 393 si 403 grame in functie de tronsonul utilizat, putand sa fie utilizata astfel atat pentru pescuitul le feeder cat si la cel stationa la caras sau crap.
O lanseta de feeder care ofera un raport excelent calitate/pret este modelul Speciland Heavy Feeder produs de Cormoran. Lanseta are o lungime totala de 3.90 metri, este formata din 3 tronsoane si are o greutate de doar 340 de grame. Asa cum reiese si din denumire, aceasta este o lansaeta grea, avand o putere de 150 de grame, fiind potrivita pentru capturile mai mari. Cele 3 varfuri cu sensibilitati diferite, manerul de pluta de inalta calitate si pretul destul de accesibil sunt alte atuuri ale acestei lansete de feeder produse de Cormoran.