Un NAS este un server cu mai multe hard disk de capacitate mare care se seteaza si se conecteaza usor la router si are un consum mult mai redus de energie decat un desktop.
In ziua de astazi, in majoritatea caselor exista mai multe device-uri mobile, laptopuri si desktopuri care se pot defecta si virusa foarte usor, astfel ca este indicat sa aveti un sistem de backup pentru a va proteja documentele importante si fotografiile personale. Una din cele mai bune solutii pentru protejarea datelor este reprezentata de dispozitive de stocare independente numite NAS-uri (Network Attached Storage).
Aceste dispozitive nu sunt utilizate doar pentru backup-ul de date, putand sa fie un media server, un serviciu de cloud personal sau chiar sa stocheze inregistrarile de la camerele video instalate in interiorul sau in exteriorul casei. Cele mai moderne NAS-uri permit accesarea datelor salvate chiar si atunci cand nu sunteti acasa, prin intermediul unei aplicatii mobile instalate pe smartphone sau tableta. Veti putea sa urmariti serialele favorite direct pe televizor sau sa ascultati muzica salvata direct pe telefon atunci cand sunteti in oras.
NAS-urile pot fi utilizate pentru uz propriu, sau pentru stocarea datelor companiilor mai mici, insa alegerea va trebui facuta numai dupa o documentare riguroasa, deoarece costurile de achizitie sunt destul de mari. Pentru a va ajuta va vom prezenta care sunt cele mai importante aspecte pe care va trebui sa le luati in considerare la achizitia unui Network Attached Storage:
- Capacitatea de stocare
Prima decizie pe care va trebui sa o luati este capacitatea de stocare a NAS-ului care va trebui aleasa in functie de necesitatile actuale dar si de cele din viitorul apropiat. Majoritatea modelelor nu vor avea si hard disk-urile incluse, astfel ca va trebui sa le achizitionati separat. Veti putea astfel sa instalati 2, 4 sau 6 hard disk-uri cu dimensiuni de 2.5 sau 3.5 inch, capacitatea maxima de stocare suportata variind intre 2 TB pentru NAS-urile mai ieftine si 30-40 TB pentru cele mai scumpe. In plus, veti putea alege o configuratie de tip RAID (Redundat Array of Inexpensive Disks) care utilizeaza mai multe hard disk-uri pentru cresterea fiabilitatii, a sigurantei si pentru scurtarea timpilor de acces la date.
- Procesor si memorie RAM
Un NAS are o configuratie similara cu cea a unui desktop clasic, performantele acestuia depinzand in mare masura de tipul procesorului si de memoria RAM. Modelele mai ieftine utilizeaza un procesor cu un singur nucleu cu o viteza mai redusa si 256 sau 512 MB memorie RAM iar cele mai performante un procesor quad-core Intel Celeron si 4 GB memorie RAM. Un procesor mai rapid si o capacitate mai mare de memorie va va ajuta sa transcodati rapid diferite formate video pe care sa le puteti vizualiza instant pe televizoare sau tablete.
- Conectivitate
Unele NAS-uri permit conectarea wireless la internet iar la altele va trebui sa va conectati la reteaua LAN folosind cabluri de tip RJ-45 sau Cat5. Totusi exista dispozitive care dispun de porturi HDMI pentru conectarea directa a televizorului sau de porturi USB pentru conectarea unor hard disk-uri externe.
- Acces remote
NAS-ul poate fi accesat usor de oriunde, fiind o alternativa excelenta la serviciile de cloud precum Google Drive sau Dropbox. Fiecare producator ofera servicii personalizate securizate, accesul facandu-se usor prin intermediul unui browser web. O optiune utila poate fi integrarea serviciilor cloud, fisierele salvate pe dispozitivul vostru fiind sincronizate automat in contul de cloud.
- Functii si aplicatii
Dupa specificatiile tehnice, un alt aspect important sunt functiile si aplicatiile care faciliteaza accesarea datelor salvate pe NAS de pe desktopuri, laptopuri si device-uri mobile. Cele mai ieftine modele vor avea aplicatii proprii pe care va trebui sa invatati sa le folositi, insa modelele de generatie noua au magazine de aplicatii de unde veti putea downloada aplicatii pentru Android si iOS care vor facilita accesarea fotografiilor, videoclipurilor sau a melodiilor preferate direct de pe smartphone sau tableta. Veti putea utiliza si aplicatii dedicate pentru camerele de supraveghere video, pentru serviciile de gazduire a paginilor web sau pentru diferite sisteme de management al continutului precum WordPress.
In continuare va propunem un top cu cele mai bune NAS – uri pe care le puteti achizitiona de la cele mai importante magazine de IT&C:
Synology DS918+ este un NAS ideal atat pentru micile afaceri cat si pentru pesoanele care lucreaza la diferite proiecte personale de acasa. Acest server are un procesor cu patru nuclee Intel Celeron J3455 si o memorie interna de 4 GB DDR3 care poate fi suplimentata pana la 8 GB in functie de necesitati. Veti putea folosi cel mult 4 hard disk-uri cu o capacitate de stocare maxima de 40 TB, NAS-ul putand fi utilizat atat ca un sistem de back-up cat si ca un sistem de management al camerelor de supraveghere video sau ca un server de cloud. Optiunile de conectare includ 2 porturi USB 3.0 si un conector eSATA iar hard disk-urile vor putea sa utilizeze o configuratie de tip RAID0, RAID1, RAID5, RAID6 sau RAID10 pentru cresterea vitezelor de citire sau pentru protejarea datelor.
Daca va doriti un NAS cu performante bune dar care ofera si un raport corect intre calitate si pret, atunci Asustor AS6204T poate fi una din cele mai bune alegeri pe care le puteti face. NAS-ul are un procesor quad core Intel Celeron si 4 GB RAM DDR3 care asigura viteze de scriere de 224 MB/s si de citire de 220 MB/s intr-o configuratie de tip RAID5. Veti putea utiliza cel mult 4 hard disk-uri cu o capacitate singulara de 10 TB iar pentru conectare aveti la dispozitie nu mai putin de 3 porturi USB 3.0, 2 portuuri USB 2.0., un port HDMI si 2 conectori eSATA. Asustor AS6204T are un sistem performant de control al consumului, care ii asigura o durata lunga de viata si o eficienta energetica mult mai buna in comparatie cu alte servere sau cu desktop-urile clasice. Solutiile diverse de backup, gama variata de aplicatii preinstalate si accesul remote sunt alte atuuri ale acestui Network Attached Storage produs de Asustor.
Qnap TS-253B-4G este un NAS cu design elegant si display OLED cu touch care va afisa informatii esentiale despre functionarea distemului precum capacitatea disponibila de stocare, temperaturile sau viteza ventilatorului. Procesorul cu 4 nuclee si cei 4 GB DDR3 asigura viteze excelente de scriere si citire a datelor care pot sa ajunga pana la 225 MB/s. Veti putea sa utilizati cel mult 2 hard disk-uri cu o capacitate totala de cel mult 20 TB iar optiunile de conectivitate includ 5 porturi USB 3.0, un port USB Type-C, 2 porturi HDMI si 2 mufe Jack. In plus, exista si o telecomanda inclusa in pachet care permite controlul convenabil al NAS-ului, putand sa fie personalizata in functie de preferinte si necesitati.
Synology este una dintre cei mai importanti producatori de NAS-uri la nivel mondial, avand in oferta atat modele mai costisitoare precum DS918+ cat si altele cu un pret mai accesibil. Synology DiskStation DS218+ este un Network Attached Storage ce permite instalarea a cel mult 2 hard disk-uri cu o capacitate maxima de stocare de 24 TB, datele salvate putand fi accesate rapid prin intermediul aplicatiei QuickConnect. Procesorul dual-core si memoria de 2 GB RAM asigura scrierea si citirea datelor cu viteze de pana la 113 MB/s dar si streamingul diferitelor fisiere video cu o rezolutie maxima de 4096 x 2160 pixeli la cel mult 30 de cadre pe secunda. Optiunile bune de conectivitate, gama variata de aplicatii si raportul bun intre performante si pret sunt alte avantaje ale acestui NAS produs de Synology.
Un alt NAS din portofoliul Synology pe care vi-l recomandam este modelul DiskStation DS218play. Acest server poate fi utilizat pentru accesarea facila a filmelor, fotografiilor si a muzicii de pe diferite dispozitive fixe sau mobile. Stocarea poate fi facuta pe doua hard disk-uri cu o capacitate maxima de 24 Tb, scrierea si citirea facandu-se la viteze de cel mult 112 MB/s. Optiunile de conectivitate includ 2 porturi USB 3.0 iar eficienta energetica este foarte buna atat in stand-by cat si in modul activ. Configurarea facila, streaming-ul filmelor cu rezolutie 4K si pretul redus la care poate fi achizitionat in aceasta perioada sunt alte atuuri ale acestui NAS.