Oricat de convenabila si usoara este prepararea unei cafele folosind cafea macinata sau capsule si pad-uri de cafea, nimic nu se compara cu gustul unei cafele preparate din boabe proaspat macinate. O cafea macinata poate fi foarte buna, insa dupa ce boabele sunt prajite si macinate uleiurile volatile se evapora si cafeaua isi pierde din gust. Ambalajele in vid ajuta la pastrarea gustului si aromei, dar o cafea macinata nu se va compara niciodata cu intensitatea gustului si mirosului unei cafele preparata din boabe macinate cu putin timp inainte de fierbere.
O rasnita cafea va va putea oferi astfel o cafea cu arome mai bogate si mai intense in care veti putea detecta diferente subtile de amestecuri sau moduri de prajire a boabelor. In plus veti putea controla setarile de macinare, alegand o granulatie mai mare pentru o cafetiera cu filtru sau una mai fina pentru un espressor automat sau pentru cafeaua la ibric. Chiar daca necesita putin mai mult efort, odata ce ati incercat sa va macinati singuri boabele de cafea nu va veti mai intoarce la cafeaua gata macinata.
Exista doua tipuri de rasnite de cafea in functie de tipul de macinare:
- Rasnite care folosesc cutite rotative – cutitele se invart cu o anumita viteza printre boabe, taindu-le in mod constant pana cand ajung la dimensiunile dorite. Granulatia este strict legata de timpul de macinare, care va fi mai scurt pentru obtinerea unei granulatii mai mari si mai lung pentru o granulatie fina. Dezavantajul acestor rasnite este faptul ca miscarile cutitelor vor incalzi boabele de cafea care vor pierde din arome putand sa dea chiar o nota amaruie gustului.
- Rasnite cu bavuri sau discuri de macinare – contin un sistem de doua placi de rasnire ca vor macina cafeaua fara a incalzi boabele. Avantajul unei astfel de rasnite este optiunea mai mare in ceea ce priveste granulatia cafelei dar si obtinerea unei macinari mai uniforme. Pretul unei astfel de rasnite este in schimb mai mare in comparatie cu o rasnita care foloseste cutite din otel inoxidabil.
Pe langa tipul de macinare, alte caracteristici importante pe care va trebui sa le luati in considerare la achizitia unei rasnite de cafea sunt puterea, capacitatea, sistemele de siguranta, materialul din care sunt facute lamele sau discurile de macinare si nivelul de zgomot produs. O rasnita mai buna va avea o capacitate mai mare dar si optiuni pentru dozarea cantitatii necesare unui anumit numar de cesti de cafea.