marți, martie 18, 2025
AcasăDiverseSecuritatea cibernetică, prioritate pentru giganții tech și pentru instituțiile UE

Securitatea cibernetică, prioritate pentru giganții tech și pentru instituțiile UE

Anul trecut, giganții tech au investit sume colosale în finanțarea sau achiziția unor companii specializate în domeniul securității cibernetice. Este vorba despre Alphabet, Amazon, Meta, Apple și Microsoft, care au cheltuit împreună 2,4 miliarde de dolari în direcția securității cibernetice.

Corporațiile GAFAM – acronim pentru Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft – au achiziționat din 2016 doar 17 companii, primele poziții fiind ocupate de Microsoft și Amazon. Microsoft a făcut opt achiziții, iar Amazon patru.

Google vrea să achiziționeze compania de securitate cibernetică Mandiant

În prima săptămână a lunii martie, mai precis pe data de 8, Google anunța că urmează să achiziționeze Mandiant, companie de securitate cibernetică. Valoarea achiziției se ridică la 5,4 miliarde de dolari, iar obiectivul este de a spori securitatea serviciilor de cloud. Înființată în 2004, compania de securitate cibernetică Mandiant a devenit una dintre cele mai cunoscute companii din domeniu.

Odată concretizată tranzacția de 5,4 miliarde de dolari, va deveni cea mai mare achiziție efectuată de Big Tech în domeniul securității cibernetice în ultima perioadă. Finanțările venite din partea corporațiilor GAFAM pe partea de securitate cibernetică au crescut în ultimul an, dat fiind că giganții tech au sesizat că este unul dintre sectoarele în care merită să se investească.

Potrivit unui grafic furnizat de Statista, investițiile în securitate cibernetică ale celor mai importante corporații tech au ajuns în 2021 la o valoare cumulată de aproximativ 2,4 miliarde de dolari, înregistrând creșteri semnificative față de 2020.

Securizarea cloud-ului, prioritate pentru companii

Sporirea securității serviciului de cloud și a IoT (Internetul lucrurilor) a devenit în ultima vreme o prioritate serioasă pentru companii. În spatele apariției acestei preocupări majore se află creșterea numărului de companii care migrează la sistemul de lucru hibrid sau la distanță.

Pe de o parte, adoptarea acestor sisteme de lucru vine cu avantaje pentru angajați, care se bucură de o mai mare flexibilitate și de mai multă libertate. Pe de altă parte, sistemele hibrid și remote vin cu provocări în ceea ce privește infrastructura de securitate cibernetică, dat fiind numărul tot mai mare de puncte de atac pentru hackeri.

Hackerii au provocat pagube de miliarde de dolari în 2021

Unele estimări arată că valoarea daunelor cibernetice provocate de hackeri se situează în jurul valorii de 6.000 miliarde de dolari, iar până în 2025 costul infracțiunilor cibernetice ar putea să se ridice la mai bine de 10 trilioane de dolari.

Dacă în 2015 costurile criminalității cibernetice erau de 3.000 miliarde de dolari, specialiștii se așteaptă ca acestea să înregistreze creșteri de 15% în fiecare an, ceea ce înseamnă un potențial pericol pentru stimulentele de inovare și investiții, valoarea infracțiunilor cibernetice ajungând să fie mai mare decât pagubele cauzate într-un an de dezastrele naturale.

Previziunile de creștere a valorii daunelor globale în materie de securitate cibernetică se bazează pe evoluția cifrelor istorice ale criminalității informatice și pe creșterea numărului infracțiunilor cibernetice de la an la an. În costurile asociate criminalității cibernetice intră deteriorarea datelor sau distrugerea acestora, pericolul pe care îl reprezintă pentru productivitate, furtul proprietății intelectuale, datelor personale și financiare, deturnarea fondurilor, dereglarea desfășurării normale a activității și inclusiv daunele aduse reputației.

UE propune un set de reguli pentru consolidarea securității cibernetice

Pentru ca instituțiile din UE să fie pregătite să răspundă corect la amenințările de securitate cibernetică și pentru a se proteja de acestea, Comisia Europeană a propus un set de reguli comune, care vor trebui implementate în toate instituțiile vizate, printre care oficiile, organele, agențiile și toate instituțiile UE.

Luând în calcul faptul că instituțiile sunt interconectate, producerea unui atac cibernetic ar însemna un pericol pentru întreaga organizație, după cum a subliniat Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație. De asemenea, oficialul menționează că noile regulamente vor fi implementate ca urmare a unei cooperări consolidate și reciproce între instituțiile UE, fiind rezultatul unor eforturi colective.

Miniștri ai UE propuneau la începutul lunii stabilirea unui fond dedicat pentru măsurile împotriva atacurilor cibernetice, în contextul în care guvernele statelor membre au fost informate referitor la riscul producerii unor atacuri informatice. În consecință, mai multe bănci au luat măsuri în acest sens, sporind monitorizarea, creând diverse scenarii și formând echipe de angajați care să acționeze în eventualitatea unor astfel de atacuri.

Regulile pe care Comisia Europeană le-a propus pe fondul pandemiei de COVID-19 și a provocărilor geopolitice au menirea de a spori securitatea cibernetică, securitatea informațiilor și de a consolida cooperarea între instituții.

În propunerile de regulament se vorbește despre încurajarea cooperării între instituțiile și organele UE prin crearea unei guvernanțe eficiente, de stabilirea unei abordări comune a modului de clasificare a informațiilor după nivelul de securitate, de modernizarea politicilor de securitate a informațiilor și de creșterea compatibilității între sistemele și dispozitivele relevante.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular