Foarte multe persoane aleg sa combata stresul cotidian cu ajutorul jocurilor pentru calculator. Problema apare insa atunci cand nu avem la dispozitie decat un calculator cu o configuratie normala si nu calculatoare de gaming, iar dintr-o distractie j,ocul devine o sursa suplimentara de stres.

De la un lag consistent si o imagine neclara, ce impiedica jucatorul sa vada toate detaliile se poate ajunge la blocarea repetata a sistemului, fapt ce face ca jocul sa devina un chin.

Pentru a evita aceste neajunsuri este necesara achizitionarea unui calculator special pentru jocuri.

Aceasta are o configuratie aparte iar atentia cumparatorului trebuie sa se indrepte spre mai multe aspecte.

In primul rand, un sistem special pentru jocuri trebuie sa contina un procesor puternic.

Desi alegerea se poate face intre doua variante de procesoare (Intel si AMD), ideal ar fi ca „inima” sistemului sa fie alcatuita dintr-un Intel i7.

Desi ceva mai scump, cea mai potrivita varianta ar fi un Intel i7 – 6800 K cu arhitectura Broadwell, datorita celor 6 nuclee si a frecventei de 3400 MHz (cu posibilitatea de overcloacking pana la 3800 MHz). Un alt avantaj al acestui procesor este ca are o putere termica scazuta, si nu se incalzeste foarte tare.

Alte variante ceva mai ieftine ar fi i7 – 4790 cu 4 nuclee, cu o memorie de 8 GB si cu o frecventa de 3600 MHz.

In ultima instanta pot fi folosite si anumite variante ale unor procesoare i5, iar ca recomandare ar fi i5 – 6600 K, unul dintre cele mai rapide variante ale generatiei 6, ce ofera o productivitate mai mare de peste 2,5 ori fata de generatiile anterioare.

Procesorul are 4 nuclee si o frecventa de 3500 MHz (ce poate fi urcata cu usurinta pana la maxim 3900 MHz).

Urmatorul element pe care trebuie sa il avem in vedere este cel legat de procesor, si anume placa de baza.

Arhitectura acesteia trebuie sa fie combatibila in procent de 100% cu procesorul, memoria RAM si sursa, altfel pot interveni erori sau restartari ale calculatorului.

Ideal ar fi alegerea unei placi de baza socket 1151 ce este compatibila cu aproape toate tipurile de procesoare Intel (inclusiv cu cele cu arhitectura SkyLake sau Kaby Lake).

Alegerea se poate face intre:

Gigabyte GA-Z270 Gaming G3 ce suporta aproape toate tipurile de procesoare Intel si este echipata cu o memorie de 64 GB DDR4, 4 sloturi de memorie, LAN si RAID integrat si are o rata de transfer SATA de 600 MB/s;

MSI Z270 Gaming Pro Carbon cu o memorie de 64 GB de tip DDR4, 4 sloturi de memorie, RAID si Lan integrat, 6 porturi USB 2.0 si 9 porturi USB 3.1;

ASUS H110M-K este o placa inzestrata cu un sistem inovativ de protectie al circuitelor impotriva fluctuatiilor de tensiune generate de sursele instabile sau mai sabe calitativ.

Suporta aproape toate tipurile de procesoare Intel si are 32768 MD RAM de DDR4 si doua sloturi de memorie

Placa video este esentiala pentru un sistem de jocuri si trebuie sa fie foarte performanta. Alegerea este destul de dificila, deoarece sunt foarte multe placi performante, dar un plus au:

Nvidia GTX 1060 Dual Fan, cu o memorie de 6 GB DDR5 ce ofera ca si rezolutii maxime 7680 x 4320 si 4069 x 2160;

MSI Radeon RX 570 Armour cu o memorie de 4 GB DDR 5 la o frecventa de 7000 MHz.

Cea mai puternica placa video aparuta pana in momentul de fata vine insa si la un pret pe masura, dar performantele acesteia sunt iesite din comun. Este vorba despre Inno3D Geforce GTX 1080 Gaming OC ce ofera o memorie de 8 GB DDR5 si o rezolutie maxima de 7680 x 4320.

Unitatea de stocare trebuie sa fie rapida si de capacitate mare.

Pentru momentul de fata, cea mai buna varianta ar fi prezenta unui SSD pe care sa fie instalat sistemul de operare (astfel sistemul va avea o viteza excelenta) si un HDD de capacitate mare, pe care sa poata fi instalate jocurile.

Astfel, pentru SSD se poate opta intre Kingston UV4000, Intel 540S sau Western Digital Green, iar in ceea ce priveste hard diskul privirile se opresc asupra unor produse cu viteze si capacitati de stocare mari, cum ar fi WD Gold, Seagate Enterprise sau Toshiba Enterprise Cloud.

Datorita complexitatii din ce in ce mai mari a jocurilor, aceste calculatoare de gaming trebuie sa aiba o memorie RAM generoasa. O configuratie minima in acest moment pleaca de la 8 GB si poate ajunge pana la 16 GB, in functie de jocurile pe care le vom instala.

Cele mai reusite memorii rapide (DDR4) cu 8 GB Ram si preturi acceptabile sunt cele produse de Kingston, Corsair si cele din seria HyperFury: HyperFury Black 8 GB, Kingston ValueRAM si Corsair 8 GB.

Monitorul este inca un element cheie pentru un sistem pentru jocuri. Diagonala trebuie sa fie mare, astfel incat jucatorul sa aiba o viziune de ansamblu, iar contrastul si luminozitatea trebuie sa ne ofere o vizionare cat mai buna a tuturor detaliilor (chiar si a celor minore).

Diagonala minima indicata este cea de 22”, ia panoul este obligatoriu sa fie de tip IPS, pentru a avea un unghi de vizionare larg, un contrast foarte bun si culori vii.

Alegerea jucatorilor se poate opri, printre altele si asupra IPS DELL 23” sau a LED AH-IPS 23”.

Unitatea optica trebuie sa fie decenta, iar optiunile sunt numeroase. Este suficient insa un DVD RW Asus pentru ca sistemul sa fie complet.

Desigur ca exista si varianta de a opta pentru un desktop pentru jocuri gata construit.

calculatoare de gaming

Top Calculatoare de gaming

Ca sugestii, ne-am oprit atentia asupra:

Lenovo IdeaCentre 300-20 ISH MT , un sistem din gama de pret entry, ce este echipat cu un procesor Intel i5, 8 GB RAM de tip DDR4 si o placa video nVidia cu o memorie de 2 GB;

Asus ROG G20CB-RO024T este destinat celor cu bugete medii si este echipat cu un procesor puternic i7 Skylake cu 4 nuclee, 16 GB memorie RAM (ce poate fi marita pana la 32 GB datorita celor doua sloturi de memorie prezente), doua unitati de stocare (1 SSD de 128 GB si 1 HDD de 1TB) si o unitate optica de tip Blu-Ray.

Posesorii unor bugete generoase pot opta pentru Lenovo IdeaCentre Y900-34 ISZ Razer Edition. Echipat cu ultimul tip de procesor i7-6700 K si cu 16 GB RAM tip DDR4, placa video este nVidia GeForce GTX, modelul are inclus 4 sloturi pentru HDD (echiparea de serie include 1 HDD de 2 GB si 1 SSD de 256 GB).

Click aici pentru a vedea Cel Mai Bun Raport Calitate – Pret La Calculatoare De Gaming